Produktie proces van aarappel tot voor gebakken verse frites


HOME
BOGERS IMPORT EXPORT B V
PAXFRITES BV
ALGO MACHINEFABRIEK BV


VAN AARDAPPEL TOT FRITES EEN GEAUTOMATISEERD PRODUCTIE PROCES OPGESTART IN 1960

 

Trommel voorwasser met centrale as aandrijving K=K stoomschiller en borstelmachine
Eerst worden de aardappelen gewassen in een trommelwasser. Daarna gestoomschild in een Komen en Kuin schillijn.


 

elektrische schakelkast komen en kuin stoomschiller

BESTURING STOOMSCHILLER

De besturing voor het schilproces was voor die tijd best complex, om eenvoudig bij te kunnen sturen en te regelen. Hiervoor werd in eigen beheer een besturing ontwikkeld. Dit ging gepaard met relais hulp-relais instelbare tijdklokken schakelaars drukknoppen thermische beveiligingen controle lampjes etc . Dit alles gemonteerd in een schakelkast met boven op het bedieningspaneel. Zo kon men eenvoudig de vultijd, lostijd, stoom- en schiltijd van de aardappelen in stellen.

 

 

Borstelmachine voor aardappelen inscpectie leestafel
De K + K borstelmachine: De schil eraf borstelen en naspoelen. De verblijftijd was instelbaar d.m.v. kleppen met een flap, die de aardappelen tegen of doorliet. Daarna werden de aardappelen op een inspectie band nog gecontroleerd en gepit !

 

frites snijmachine schroefblancheur voor frites
De geschilde aardappelen werden door een jacobsladder vanuit een voorraadhopper naar de snijmachine getransporteerd. Deze was aangedreven met een motorvariator om de lijn capaciteit te bepalen. Dit hing ook af van de capaciteit van de Slittmaster snijmachine. Daarna gingen de frites staafjes over een Marcelissen rollensorteerder. De slivers werden opgevangen in een pompput en van daaruit met een hydrostal pomp naar buiten gepompt en afgezeefd. In de schroefblancheur werden de suikers gereduceerd en nog wat E-nummers toegevoegd. Zie het kopje op het platform van het snijbordes.

 


dewatering vibrator potatoes
Gezien vanaf boven van de bakoven: Vanuit de blancheur worden frites staafjes ontwaterd en verdeeld over de breedte. Om een gelijkmatige voeding voor de bakoven te verkrijgen. De buizen die je ziet lopen zijn voor de verwarming van het buizenstelsel wat in de bakoven de olie of vet verwarmde. Het verwarmings medium was thermische olie, verwarmd door een Thermopac.


 

frietes bakoven frites staafjes worden gebakken
De door Algo vervaardidge fritesbakoven. Links boven de zgn vettank. Deze diende als tijdelijke opslag wanneer de bakoven werd schoongemaakt en als suppletietank. Zie de frites maar eens lekkere pruttelen in de palmolie.

 

frites draadogenband

 

frites produceren ambiant cooling tunnel
Links boven de vetafdruipband en de schakelpanelen. Rechts de buitenlucht koeltunnel met 3 draadogenbanden erin.

 

control cabinet french fries
Met één druk op de knop kon de lijn automatisch worden opgestart.  

 

 

inpakmachine fritestransprtband voor frites

De voorgebakken frites werd in dozen verpakt van 10 kg en uitgeleverd in binnen- en buitenland


aardappel was- en sorteerbedrijf. Verpakken  van aardappeleb in diverse verpakkingen en gewichten Voor gebakken verse frites Machines voor de aardappel verwerkende industrie
BOGERS IMPORT EXPORT B V
PAXFRITES BV
ALGO MACHINEFABRIEK BV

De Mercedes 1313 Koelwagen van Paxfrites welke de verse voorgebakken frites naar klanten in binnen- en buitenland vervoerde. De frites werden terug gekoeld en bewaard op een temperatuur van 4 ° C Er werd ook met een truck met oplegger trailer gereden. Met dozen van 10 kg frites werd er zo'n 20 a 25 ton frites naar Oel-becht gereden in Duitsland 3 a 4 per week.
 

© www.bogimex.com