VAN AARDAPPEL TOT FRITES EEN GEAUTOMATISEERD
PRODUCTIE PROCES OPGESTART IN 1960

Paxfrites gevestigd aan de Slotweg 2A te Lepelstraat. Gemeente Halsteren. Bergen op Zoom.

BOGIMEX.COMBESTURING STOOMSCHILLER
De besturing voor het schilproces was voor die tijd best complex, om eenvoudig bij te kunnen sturen en te regelen. Hiervoor werd in eigen beheer een besturing ontwikkeld. Dit ging gepaard met relais hulp-relais instelbare mechanische tijdklokken schakelaars drukknoppen thermische beveiligingen controle lampjes etc . Dit alles gemonteerd in een schakelkast met boven op het bedieningspaneel. Zo kon men eenvoudig de vultijd, lostijd, stoom- en schiltijd van de aardappelen in stellen.Nadat de aardappelen door een kluitenscheider of stenenvanger werden getransporteerd, worden de aardappelen gewassen in een trommelwasser met een centrale as aandrijving.

gezinsfoto

Stoomschil installatie ccs 300 opvoerschroef en horizontale borstelmachine van Komen en Kuin.


De K + K borstelmachine: De schil eraf borstelen en naspoelen. De verblijftijd was instelbaar d.m.v. kleppen met een flap, die de aardappelen tegen of doorliet.

Daarna werden de aardappelen op een inspectie band nog gecontroleerd en gepit !


De geschilde aardappelen werden door een jacobsladder vanuit een voorraadhopper naar de snijmachine getransporteerd. Deze was aangedreven met een motorvariator om de lijn capaciteit te bepalen. Dit hing ook af van de capaciteit van de Slittmaster snijmachine. Daarna gingen de frites staafjes over een Marcelissen rollensorteerder. De slivers werden opgevangen in een pompput en van daaruit met een hydrostal pomp naar buiten gepompt en afgezeefd.

In de schroefblancheur werden de suikers gereduceerd en nog wat E-nummers toegevoegd. Zie het kopje op het platform van het snijbordes. Opmerking: de voorloper van de schroefblancheur was de bandblancheur. Wat het beste is zijn de meningen over verdeelt. Wie weet mag het zeggen ;-)


Paxfrites was een van de eerste frites fabrieken met een stoomschil installatie. De eerste stoomschiller was " Een Glastra" De invoer van stoom gebeurde met rubber stoomslangen die op een haspel op en afrolde. Het gebeurde weleens dat de stoomschiller op hol sloeg en maar door bleef draaien in dezelfde richting. De stoomslang werd dan helemaal opgerold en van de aanslluitingen los getrokken. De slangen spoten overal stoom naar toe en binnen de korste keren kon je elkaar niet meer zien in de fabriek. En een geluidsoverlast van meer dan 100 DB. De voorloper van de stoomschiller was de carborundumschiller, en hiervoor met de hand de aardappelschiller.

In een frites fabriek is intern transport belangrijk. Ook het aantal en verschillende soorten transportband systemen komen aan de orde. In het transportbandenboek komen deze aardappeltransportbanden uitvoerig aan bod. Hier vindt u tal van berekeningen over breedte capaciteit bandkeuze voor aardappelen en andere produkten,


Gezien vanaf boven van de bakoven: Vanuit de blancheur worden frites staafjes ontwaterd en verdeeld over de breedte. Om een gelijkmatige voeding voor de bakoven te verkrijgen. De buizen die je ziet lopen zijn voor de verwarming van het buizenstelsel wat in de bakoven de olie of vet verwarmde. Het verwarmings medium was thermische olie, verwarmd door een Thermopac.

De door Algo vervaardidge fritesbakoven. Links boven de zgn vettank. Deze diende als tijdelijke opslag wanneer de bakoven werd schoongemaakt en als suppletietank.


Zie de frites maar eens lekkere pruttelen in de palmolie.

foto boven de vetafdruipband en de schakelpanelen.Boven de buitenlucht koeltunnel met 3 draadogenbanden erin. Onder een mechanische koelband om de frites te koelen naar 4 graden Celcius.

Met één druk op de knop kon de lijn automatisch worden opgestart. Ontwerp Henk van Mechelen uit Steenbergen.


De voorgebakken frites werd in dozen verpakt van 10 kg en uitgeleverd in binnen- en buitenland

Inpak afdeling met schudzeef welke de te kleine stukjes frites separeerde.


Paxfrites Bv Slotweg 2a Halsteren Lepelstraat