Persbericht Bogimex artikel in de Halsterse Krant en de Zuidwestkrant. Woensdag 29 juni 2016

Reünie Bogimex Paxfrites Algo Bravi Farm Frites

BOGIMEX.COMPers interview met BndeStemWie werkte er bij de Bogimex en wie stond er aan de pitband om de aardappelen te pitten ?.

gezinsfoto

Een rondje voor de hele fabriek


Publikatie in de plaatselijke dorpskrant van Lepelstraat de Beiaardier

Uitnodiging op Nu.nl !

 


Een rondje voor de hele fabriek

Persbericht BndeStem, vrijdag 17 juni 2016

Er zijn al zo'n vijftig oud-medewerkers getraceerd. 'Maar het waren er veel meer'.
Hij had met zijn bedrijven een eigen voetbalclub, sponsorde het wielrennen en trakteerde zijn dorpsgenoten tijdens het carnaval. Circa twintig jaar waren Piet Bogers en zijn bedrijven Bogimex, Paxfrites en Algo een begrip in Lepelstraat en ver daarbuiten.
Bij vier oud-personeelsleden is het idee voor een reünie ontstaan. Die heeft op zondag 23 oktober plaats in café-zaal Leonita in Lepelstraat.
"Het idee voor de reünie ontstond toen Peter van Fessem, voormalig vrachtwagenchauffeur van het bedrijf, me een tijdje geleden belde", zegt Frank Bogers, oud-werknemer en neef van Piet Bogers. Het tweetal ging samen met de vroegere secretaresse Jannie van Wezel en oud-collega Robert Bogers, een broer van Frank, aan de slag. "We hebben inmiddels zo'n vijftig oud-medewerkers kunnen traceren, maar het waren er veel meer", zegt Robert. "In de hoogtijdagen werkten er soms wel tachtig tot honderd mensen."
Robert en Frank benadrukken dat de reünie ook is bedoeld voor de partners van overleden oud- werknemers, de toenmalige Marokkaanse arbeidskrachten en oud-personeel van Bravi, het bedrijf dat de activiteiten van Bogers in 1980 overnam.
Piet Bogers begon Bogimex (Bogers Import Export) begin jaren zestig op een perceel aan de Slotweg. Hij bouwde bedrijfsloodsen en plaatste een aardappel sorteerinrichting met een was- en verpakkingslijn. Later kwam er een fritesfabriek met de naam Paxfrites bij. "Vervolgens is op het terrein nog een machinefabriek gebouwd met de naam Algo (altijd goed)", zegt Frank Bogers. "Algo maakte complete machine- en productielijnen voor fritesfabrieken in heel Europa."
Broer Robert laat weten dat hij eigenlijk per toeval bij Bogimex was terechtkomen. "Ik zat in 1967 op de kweekschool en ben in de zomer van dat jaar vakantiewerk bij Bogimex gaan doen, omdat een vast personeelslid tijdelijk uit de roulatie was. Maar ik had het zo naar mijn zin, dat ik ben blijven plakken."
Robert kwam terecht op de afdeling import en export en reisde voor de verkoop van aardappelen de hele wereld rond. Frank Bogers werkte na de mts jarenlang in de fabriek van Bogers
In 1980 kwam er na financiële tegenvallers een eind aan de activiteiten van Piet Bogers aan de Slotweg. Bravi bv, later onderdeel van Farm Frites, ging verder op het terrein. Inmiddels staat het complex al jaren leeg.
"Piet Bogers is drieënhalf jaar geleden overleden. Hij was toen bijna 82", zegt Frank. "Ik herinner me hem als een markante figuur met visie en een grote betrokkenheid bij het personeel. Ik weet nog dat de werknemers op de vrijdagmiddag vaak een pint in het plaatselijke café gingen halen. Piet kwam soms ook even kijken en deelde dan rondjes uit. Dat deed ie ook met carnaval."
Robert kan zich de grote werklust van Piet goed voor de geest halen. "Hij begon om zes uur 's ochtends en ging tot heel laat door. Het gebeurde weleens dat hij ons om twee uur 's nachts optrommelde voor een vergadering."
Aanmelden voor de reünie kan tot 31 augustus, bij voorkeur via de website bogimex.com. Daar is ook meer informatie te vinden. Anders via Frank Bogers: 0164-68****
HANS HEIJT